Matbloggstoppen
1 Läs mer >>
Nu är julen slut och snart är det nytt år då de flesta kommer börja med sina "nya liv" att leva nyttigt och dra ner på godsaker osv. Men änsålänge är det inte försent med lite julgodis!
Dessa fem gjorde jag till julafton hemma iår.
 
Pepparkakstryffel (De bollarna längst till vänster) --> HÄR
 
Ischoklad
Ingredienser:
200g ljus choklad
100g kokosfett
 
Gör såhär:
Smält kokosfett och choklad tillsammans över vattenbad. När det är helt smält, häll upp i formar och ställ svalt så de stelnar.
 
Knäck
Ingredienser:
1dl vispgrädde
1dl socker
1dl ljus sirap
ev hackad mandel
 
Gör såhär:
Häll alla ingredienser i en kastrull. Låt koka några minuter tills smeten klarar kulprovet. (Man häller lite smet i iskallt vatten, och så ska man kunna forma det till en boll i vattnet).
Häll sedan upp i knäckformar och låt stå svalt.
 
 
Kokostryfflar med citron och vit choklad
Ingredienser:
200g vit choklad
½dl vispgrädde
Finrivet skal av 1 citron
2½dl riven kokos
 
Gör såhär:
Lägg choklad, grädde, socker och citronskal i en kastrull. Låt det smälta ihop, rör då och då.
Ta av från plattan när smeten är jämn och blank. Rör i 1dl riven kokos och låt kallna i minst 2 timmar.
Ta fram och rulla till små bollar som du sedan rullar i resten av den rivna kokosen.
 
Farmors fudge - ger inte ut recept

Julgodis

0 Läs mer >>
Nu i helgen provade jag och min pojkvän ett recept av Roy Fares. Det var saffransmazariner, och de blev jättegoda! Perfekt som lite julfika om man gillar saffran.
 
Ingredienser: (ca 9-12st beroende på vad man använder för form)
 
Mördeg:

120g rumsvarmt smör
60 g florsocker
180 g vetemjöl
20 g äggula (1st)
 
Mazarinfyllning:

50g smält smör
1 paket saffran
370 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
110 g ägg (2st)
60g äggula (3st)
8g vaniljsocker
18 g vetemjöl
 
Hyvlad mandel att garnera med
 
 
Gör såhär:

Mördeg:

Knåda samman alla ingredienser eller kör i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 minuter. Ta ut degen och knåda lite lätt. Kavla ut på mjölat bakbord och stansa ut 9-12 bottnar med en rund form (beroende på vad ni använder för formar, jag använde en muffinsplåt och då räcker det till ca 11-12st).
Fodra formarna och se till att det går över kanterna, ta sedan bort överflödet.
 
Mazarinfyllning:

Sätt ugnen på 180 grader. Smält 50 g smör och blanda i saffran, ställ åt sidan. Blanda ihop mandelmassa och smöret lite i taget tills det blir en slät massa. Tillsätt det smälta smöret med saffran. Blanda ner ett ägg i taget, med äggulorna också. blanda sist i vaniljsocker och vetemjöl och blanda noga tills det blir en slät och fin massa. Fyll formarna nästan ända upp, strö över hyvlad mandel. Grädda mitt i ugnen ca 15-17 min eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna innan du vänder ur formarna. Kan pudra med florsocker innan servering, jag skippade det.

Saffransmazariner by ...

0 Läs mer >>
Detta receptet är från Bambi's blogg.
Väldigt goda blev dem! (Kanske lite för goda)
 
Ingredienser: ca 12st
 
Muffins:
100 g smör
2½ dl farinsocker
2 ägg
1½dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk malda kryddnejlikor
1 tsk malen ingefära
1 msk malen kanel
 
Frosting:
200 g färskost
1 dl florsocker
1 paket saffran.
 
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ihop Smör och farinsocker poröst, ha i ägg och sedan gräddfil. blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i smeten. Häll upp i muffinsformar till ca 2/3. Grädda mitt i ugnen ca 13 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
Blanda färskost och florsocker, och blanda sedan i saffran. Bre på muffinsarna.
 

Pepparkakscupcakes me...