Matbloggstoppen
2 Läs mer >>
Ett jättegott recept som jag fick av en vän! Daimen sjunker änna ner och lägger sig som en liten botten, kanongott!
 
Ingredienser:

4 ägg
5 dl strösocker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
en nypa salt
8 msk kakao
2 dl vetemjöl
5-6 daimbitar
 
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och ställ av plattan. Vispa ägg och socker pösigt och ha sedan i allt förutom daimen. Rör ihop så det blir helt blandat. Hacka daimen i mindre bitar och rör ner i smeten.
klä en form i bakplåtspapper (Formen var lite mindre än en vanlig långpanna) och häll i smeten. Grädda i ca 25-30 min. Ta ut och låt svalna.
Brownies & Kladdkakor blir oftast godare när de har stått i kylen en stund!
 
 

DaimBrownie

0 Läs mer >>
Småkakor är väldigt roliga att baka men faller inte mig helt i smaken, jag gillar sötsliskiga bakverk som riktigt lägger sig i magen! Men småkakor kan va gott sådär till kaffet :)
 
Ingredienser:
 
4½ - 5 dl vetemjöl
½ dl strösocker
200 g smör
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 
 
Gör såhär:

arbeta ihop mjöl, socker och smör till en deg. Dela på mitten och blanda ena biten med vaniljsockret och den andra med kakao. Dela varje bit på två och rulla ut till ca 1cm tjocka längder. Lägg en vit och en brun rulle bredvid varandra och lägg sedan en brun bit ovanpå den vita, och en vit ovanpå den bruna. Tryck ihop försiktigt. Plasta in och låt vila i kylen en timma eller så. Sätt ugnen på 150 grader. Ta ut degen och skär i några millimeterstjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 15 min.
 

Schackrutor

2 Läs mer >>
Detta är ett recept från Roy Fares, första gången jag gjorde och även smakade key lime pie, men gud så gott det var!
Fick även övat på lite rolig spritsning :)
 
Ingredienser:

Pajskal
100g Smör
200g (15st) Digestivekex
30g (2 msk) Strösocker

Limefyllning
400g (1 burk) kondenserad mjölk
125g (1 ¼ dl) pressad limesaft + skal från 1 limefrukt
10g (1msk) vaniljsocker
30g (2st) äggula
110g (2st) Ägg

Italiensk maräng
300g Socker
120g Vatten
150g Äggvita
 
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 180grader (varmluft). Smält smöret. Kör kex och socker i en mixer så det bara är smulor sen. Blanda i smöret och tryck ut i en form med löstagbar botten. Grädda i ca 15 minuter och ta ut och låt svalna.
sänk ugnen till 170 grader och blanda ihop kondenserad mjöl, limeskal, limesaft och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Låt stå och dra i 15 min.  Häll i formen och grädda i ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna, ställ den sedan i kylen i 2 timmar.
Till Marängen kokar du upp socker och vatten till 121 grader, och under tiden det blir varmt börjar du vispa äggvitan fluffig. När sockerlagen är varm, häll i den i en tunn stråle i äggvitan medans det fortfarande vispar, och vispa sedan tills den svalnat av, då är det redo att spritsa!
 

Key Lime Pie