Matbloggstoppen
3 Läs mer >>
Citronpajer finns det massvis med olika recept på! Det är lätt att göra och det blir så himla gott.
Eller ja, alla recepten kanske inte är så lätta, men just detta är lätt! Det tar lite tid med att man måste vänta och så, men att röra ihop grejerna och så tar inte särskilt lång tid! Men börja i god tid bara, tar några timmar.
Just denhär pajen fick min pojkvän äran att spritsa :)
Ingredienser:
Pajskal
100g Smör
200g (15st) Digestivekex
30g (2 msk) Strösocker

Fyllning
400g (1 burk) sötad kondenserad mjölk
125g (1 ¼ dl) nypressad citronjuice + skal från en citron
10g (1msk) vaniljsocker
30g (2st) äggula
110g (2st) Ägg
Lite gul karamellfärg/pastafärg om man vill

Italiensk maräng
300g Socker
120g Vatten
150g Äggvita
 
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 180grader (varmluft). Smält smöret. Kör kex och socker i en mixer så det bara är smulor sen. Blanda i smöret och tryck ut i en form med löstagbar botten. Grädda i ca 15 minuter och ta ut och låt svalna.
sänk ugnen till 170 grader och blanda ihop kondenserad mjölk, citronskal, citronjuice och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner äggulorna och sedan äggen. Låt stå och dra i 15 min.  Häll i formen och grädda i ca 15-20 min. Ta ut och låt svalna, ställ den sedan i kylen i 2 timmar. Kan stå några timmar extraom man vill, så den riktigt får gotta ihop sig!
Till Marängen kokar du upp socker och vatten till 121 grader, och under tiden det blir varmt börjar du vispa äggvitan fluffig. När sockerlagen är varm, häll i den i en tunn stråle i äggvitan medans det fortfarande vispar, och vispa sedan tills den svalnat av, då är det redo att spritsa! Bränn sedan av marängen lite med en brüleebrännare.
 

Citronpaj med Italien...

2 Läs mer >>
En riktigt gooey och sötsliskig kaka med väldigt chokladig och god smak!
Går lätt att göra och man kan, som jag, göra halva kakan en dag och sen fortsätta nästa dag (:
 
Ingredienser:
Kakan:
170 g rumsvarmt smör
1 1/4dl brun farin
1 1/4dl Strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/4dl kakao
1 tsk bakpulver
250 g chokladknappar eller grovhackad blockchoklad
1dl hackade nötter av valfri sort, jag hade hasselnötter
2 dl Minimarshmallows
 
Topping:
Minimarshmallows
Hackad choklad/chokladknappar
Hackade nötter
 
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform med bakplåtspapper i botten.
Vispa smör fluffigt tillsammans med farin,strösocker och vaniljsocker, Blanda i äggen.
Ha i mjöl, bakpulver och kakao. Det kommer vara en tjock deg/smet. Rör ner hackade nötter och choklad.
Tryck ut hälften av degen i formen, sprid ut 2dl marshmallows på och fördela sedan ut resten av degen ovanpå och tryck ut den. Grädda i ugen 18-20 minuter och ta sedan ut den och låt svalna helt.
Här kan du avbryta och vänta tills nästa dag eller bara senare om du vill. Innan den ska ätas så sätter du ugnen på 175 grader, häller på toppingen på kakan och gräddar den i ca 15 minuter eller tills marshmallowsen fått lite färg. Låt svalna lite innan servering!
 

Rocky Road Cookie Cak...