Matbloggstoppen
0 Läs mer >>
JAg har sån tur att jag har en vän i USA som gillar att skicka saker till mig ibland. vi pratade lite och jag sa att jag aldrig hade provat pumpa för det är inte lika lätt tillgängligt här.
Så han skickade över pumpa! Sån på burk då förstås, inte en hel pumpa.
Jag gjorde pumpapaj såklart, och det var sjukt gott!
 
Ingredienser:
 (En cup = ca 2.5dl)
Pajskal:
1 cup vetemjöl
75g smör
½tsk salt
2msk kallt vatten
 
Fyllning:
3/4 cup strösocker
1tsk kanel
½tsk salt
½tsk malen ingefära
2krm malen nejlika
2 ägg
425g pumpapuré
1 liten burk kondenserad mjölk
 
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 225 grader. Mixa mjöl och smör till fyllningen. Tillsätt salt och vatten och kör i matberedare tills det blir en deg. Kavla ut eller tryck ut i en 2liters pajform.
Till fyllningen, rör ihop socker, kanel, ingefära, salt, nejlika i en lite bunke. Vispa äggen i en stor bunke. Tillsätt sockerblandningen och pumpan till äggen. Rör ner den kondenserade mjölken lite i taget. Häll i pajformen.
Ställ in pajen i ugnen i ca 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 och låt stå ytterligare 40-50 minuter tills man kan trycka ner en kniv utan att det fastnar nåt på den.
Ta ut och låt svalna.
 
 
Blir allra godast dagen efter om den står i kylen märkte jag imorse!
 

American Pumpkin Pie

0 Läs mer >>
Här är ytterligare en av de saker jag bakade till denna helgen.
Rutor med hallon och maräng. Sjukt goda var dom!
 
Ingredienser: (ca 24 rutor)
 
Botten:

75g rumsvarmt smör
1dl strösocker
4 äggulor (spara vitorna)
1½dl vetemjöl
1½tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
2msk mjölk
2 dl hallon
 
Maräng:

4 äggvitor
2dl strösocker
½tsk ättiksprit
 
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. täck en form med bakplåtspapper, ca 20x30cm
Vispa smör och socker poröst med en elvisp och tillsätt en äggula i taget samtidigt som du vispar. Blanda de torra ingredienserna i en egen skål och rör ner detta i smeten tillsammans med mjölken. Bred ut i formen och strö över hallon. Vispa äggvitorna till ett hårt skum (elvisp är ju att rekomendera). tillsätt socker och ättiskprit lite i taget under kraftig vispning tills det blir en fast maräng smet. Bred detta över kaksmeten. Grädda i mitten av ugnen ca 40-45minuter. Lägg över folie om de får för mycket färg.
Låt svalna helt innan ni skär upp.
 
 

Maräng- och hallon...

0 Läs mer >>
Detta var utan tvekan nåt av det godaste jag har ätit på länge! Bananoffee paj som jag gjorde till mammas 40-årskalas! Superenkelt och snabbt att göra om man bara har förberett den kondenserade mjölken.

 
Ingredienser: 
ca 13 digestivekex (Jag använde en ask med glutenfria digestive)
125g smör
1 burk kondenserad mjölk
2 bananer
2½dl vispgrädde
ev. kanel att ha ovanpå
 
 
Gör såhär:

Burken med kondenserad mjölk ska stå oöppnad i nästan kokande vatten i ca 3timmar och en kvart.
Ta upp och låt svalna, ställ i kylen över natten.
Mixa kexen till smulor. Smält smöret och mixa ner med kexen. Bred ut på botten i en lagom stor form.
Bre försiktigt på kolasåsen som har blivit av den kondenserade mjölken. Skiva banan och lägg ovanpå. 
Vispa grädden och lägg över på toppen av pajen. Pudra eventuellt med kanel eller dekorera med något annat.
 
 
Så lätt att göra och sååå gott!
Rekomenderar verkligen denna :)
 

Bananoffee paj

1 Läs mer >>
Igår var det ju kanelbullens dag och visst bakade jag kanelbullar! Lade dock inte upp nåt recept igår för det finns redan på bloggen! Det hittar ni här
Idag så provade jag något nytt, jag gjorde blåbärsbullar och de blev supergoda!
Ingredienser: (ca 60st)
 
50g jäst för söta degar
150g smör
5dl mjölk
1dl socker
2krm salt
3tsk malen kardemumma
11-13dl vetemjöl
 
Fyllningen:
100g rumsvarmt smör
250g mandelmassa
250g blåbär
 
Topping:
1 ägg
pärlsocker
 
 
Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda i mjölken och värm/låt svalna tills det blir ca 37grader.
Rör ner lite i jästen tills det löst upp sig, ta sedan i resten.
Ta i socker, salt och kardemumma. 
Arbeta in mjöl i degen tills degen är smidig och släpper från kanterna. (Ta inte för mycket mjöl för guds skull)
Låt jäsa under bakduk i 30-40min.
Sätt ugnen på 225grader. Om du har varmluftsugn, ta 200.
Ta ut degen på mjölat bakbord, knåda degen lite. Dela den på 2.
Börja med ena biten, kavla ut till ca 20x50cm.
Bred på hälften av smöret på halva degen. strö över riven mandelmassa och blåbär. Vik dubbelt, skär ca 1cm brude remsor och rulla ihop. Lägg i bullformar <- tips
Gör nu samma med resten av degen såklart. Låt jäsa på plåten under bakduk i ca 30min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10min eller 10-12 om du har varmluftsugn.
Tag ut och låt svalna.
 
 
Det var lite klurigt med blåbären, jag brukar snurra bullarna men det gick inte så bra, och blåbären ville trilla ut osv men tillslut fick jag in den rätta knixen! 
 

Blåbärsbullar