Matbloggstoppen

Bananrutor ala Erika

Nu var det ett tag sen jag gjorde ett inlägg här känner jag, nästan två veckor sen?!
Har haft fullt upp så inte bakat särskilt mycket.
Iallafall
Visst händer det titt som tätt att man köper hem lite för mycket frukt - särskilt bananer - och de hinner mogna innan man äter upp dem? Det är ju synd att slänga mat så man vill ju gärna göra nåt med dom!
Här har jag lösningen. En himla god bananrutor ala erika.
Innuti gömmer sig en liten vaniljtopp! mums ♥
 
Ingredienser: (ca 25 rutor)

75g smör
2½dl socker
2msk mjölk
en nypa salt
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
2 mogna bananer
2½dl vetemjöl
1tsk bakpulver
2 äggvitor
25 vaniljtoppar (godis)
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda socker, mjölk, salt, vaniljsocker och äggulor i en bunke. Tillsätt smöret och vispa tills det blir fluffigt. Mosa bananerna med en gaffel och rör i smeten, tillsätt sedan mjöl och bakpulver och rör till en jämn smet. Vispa äggvitorna till ett gårt skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll upp smeten i en bakpappersklädd mindre långpanna, tryck ner vaniljtopparna med jämna mellanrum så att det blir en topp i varje ruta som du kommer skära ut och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta ut formen och låt kakan svalna lite innan du stjälper upp den. Låt den sedan svalna ännu mer och skär sedan i rutor, du kan ju såklart göra större rutor om du känner för det, upp till dig!
 
Kakan förvaras i en burk i kyl, men går även i rumstemperatur. Funkar utmärkt att frysa, och enligt min syster är dom väldigt goda när dom är lite halvfrusna!
Ett tips för fredagsmyset imorgon kanske?
Ha en fortsatt bra torsdag kväll!
 

Kommentera här: