Matbloggstoppen
0 Läs mer >>
Nyårsafton nu då, 2013 har bara rusat förbi!
Känns som igår som det var 2012 och man sa samma sak om det året.
De allra flesta i min ålder drar ut på fest på nyår men då jag inte är den typen så är jag hemma med mamma och pappa och firar. Vi gör 3 rätters middag och iår fixade jag förrätt och dessert.
till Dessert gjorde jag Glace au four för första gången! Inte så krångligt som man tror och så är det himla gott!
Glace au four kallas även för glassbomb eller baked alaska, och är en tårtbotten med glass ovanpå som är täckt i marräng och körd i ugnen.
 
Ingredienser:
 
Tårtbotten (antingen köpt eller egengjord)
Glass
Ev. Bär (Jag hade blåbär)
Marrängsmet. (ca 3 äggvitor & 2-3dl socker)
 
Gör såhär:

Ta en skål eller form med den storleken du vill ha Glace au four'en i. Tryck i glassen och bär om vartannat och ställ in i frysen. Sätt ugnen på 200 grader och gör marrängsmeten. (Vispa äggvitor till hårt skum med elvisp och ha i socker lite i taget)
Skär tårtbotten i samma storlek som formen glassen är i är, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg upp glassen på botten och täck hela noggrannt med marräng smeten. Ställ in i ugnen och låt vara inne i ca 5 minuter eller tills marrängen fått färg.
Ta ut och servera direkt!
 
Ha ett riktigt gott nytt år nu allihopa!
 

Glace au four

0 Läs mer >>
Hej allihopa, god jul på er!
Haft en bra jul? Det har iallafall jag!
Har bakat massa olika julgodis som jag tänker dela med mig av. Iallafall ett kommer upp idag.
Som jag hade på önskelistan så har jag fått kokböcker och bakningsredskap i julklapp så det kommer bli endel bakning nu känner jag på mig, skojsigt!
Det första receptet jag tänkte dela var rocky road fudge. Det var första gången jag gjorde det och gud så gott det var, inte sista gången jag gör dom iallafall!
 
Ingredienser:

250g ljus blockchoklad
30g smör
3/4 burk med kondenserad mjölk

(mängd efter eget tycke eller ca:)
en näve jordnötter
två nävar mini marshmallows
 
 
Gör såhär:
Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Ha i den kondenserade mjölken och rör om, smeten blir väldigt tjock direkt. Vänd ner jordnötter och marshmallows, häll i en form klädd med bakplåtspapper, ganska liten. Ställ kallt i några timmar så den stelnar och skär sedan upp i rutor.
 
Superenkelt och supergott, rekomenderas starkt!

Rocky road fudge

0 Läs mer >>
Det var jättelängesen jag åt lasagne, och det är ju så himla gott!
Vi har ju här hemma att vi (Jag) skriver veckomenyer, och till denna veckan satte vi (Jag) lasagne på menyn!
Uppväxt med en sisådär god viktväktarlasagne eller färdigköpta lasagner, så ja.. inte uppväxt med det bästa.
Men idag fick jag göra min egna lilla kreation, inte gjort alltför mycket lasagne i mina dar, typ 3ggr om jag inte minns fel. Det blev himla god om jag får säga det själv.
Så nu ska ni få recept på Lasagne ala Erika!
 
Ingredienser: (ca 5portioner)
 
Köttfärssåsen:
500g älgfärs (eller annan färs om ni inte har älg)
500g krossade tomater med basilika
2dl vatten
1 gul lök
1msk timjan
1msk koncentrerad kalvfond
salt
vit- och svartpeppar
vitlökspulver
chilipulver
 
Bechamelsåsen:
25g smör
3msk mjöl
5dl mjölk
salt
vitpeppar
ca ½dl riven ost
 
Ihopsättning:
Lasagneplattor (Jag använde 9st)
ca 2dl riven ost
 
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 200 grader
Bryn köttfärsen, hacka löken och ta i. Låt steka ca 1 minut
Ta i krossade tomater, kalvfond och timjan. Ta sedan i kryddorna, smaka av så det inte blir för mycket av nån sort! Ni får ju gå efter egen smak såklart. Häll i 2dl vatten och låt puttra på svag värme medans ni gör bechamelsåsen.
Smält smöret i en kastrull, ha i mjölet och vispa sedan i mjölken så det inte blir klumpar.
Koka upp och sjud på låg värme. Kom ihåg att röra om väl så det inte bränner!
Det kommer tjockna och när det är tjockt som en ostsås så ha i ost och smaka av med salt och peppar.
Smörj en form, relativt liten, med smör/olja.
Varva köttfärssås, bechamel och lasagne plattor. Börja med köttfärs och sluta med ett lager bechamel. Strö sedan över riven ost och grädda i ugnen cia 30-40 minuter. Känn med en gaffel så att lasagneplattorna inte är hårda!
Ta ut och lått svalna innan ni äter.
 
Detta var något jag bara improviserade ihop och gud så gott det blev!
Älgfärs är verkligen fint kött, magert och så är det gott.
Tisdag och en vecka kvar till jul, ha en fortsatt bra dag!
 

Lasagne ala Erika

1 Läs mer >>
Pepparkakor hit & dit, känns som att det mesta är med pepparkakssmak nu runt jul!
Julen kommer närmare och närmare och på tisdag är det bara en vecka kvar.
Idag så gjorde jag tryfflar för första gången, med smak av pepparkaka!
Jisses vad goda dom var.. Ett tips, ät inte 6 stycken man mår illa då!
 
Ingredienser: (ca 20st beroende på hur stora du rullar dom)

1dl vispgrädde
75g smör
3/4dl florsocker
2msk flytande glukos
1tsk kanel
½tsk malen ingefära
1krm malda nejlikor
200g ljus choklad
 
Pepparkakor att rulla i
 
Gör såhär:
 
Ha alla ingredienser utom chokladen i en kastrull, låt koka upp ta sedan från plattan. Bryt chokladen och ha i kastrullen, rör tills det smält. Ställ kallt tills det stelnat (det är fortfarande rätt mjukt)
Rulla till små bollar som du sedan rullar i krossade pepparkakor.
Förvara gärna i frysen efterssom de är rätt mjuka, de går att ätas direkt när dom tas ut för dom stelnar inte helt!
 
Ett bra godis till adventsfikat!
Ha en fortsatt bra tredje advent ♥
 

Pepparkaks tryfflar

0 Läs mer >>
Risgrynsgröt aka Tomtegröt är ju något som hör julen till, är själv inget stort fan av det men det hör liksom lite till.
Gick upp imorse och gjorde det till min familj så dom skulle få det som frukost. Första gången jag gjorde det och det blev väldigt bra om jag får säga det själv! Portionsstorlekarna var dock lite små så dom fick inte jätte mycket var.. men gott var det ju!
 
Ingredienser (2 mellanstora portioner eller 3 små)

1dl grötris
2dl vatten
en nypa salt
2tsk socker
1msk smör
5dl mjölk
1 kanelstång
 
Gör såhär:

Koka upp vatten, salt och socker. Häll i riset och smöret och låt sjuda under lock på svag värme tills vattnet har kokat in. Häll på mjölk och kanelstång och sjud i ca 30 min. Blir gröten för tjock så kan man hälla på mer mjölk.
Rör om då & då så det inte bränner i botten på kastrullen!
 
Happy sunday people!

Risgrynsgröt

2 Läs mer >>
Vi börjar närma oss lucia, och vad passar bäst till luciafikat om inte lussekatter?
Jag är ett stort fan av saffran, jag tycker att det är supergott!
Finns ju dock många som inte gillar saffran, men lussekatter ska ha saffran tycker jag
Så idag blev det att baka årets första lussekatter, inte de vackraste jag gjort (Hade nog lite för lite mjöl i degen tror jag) men definitivt de godaste! :)
 
Ingredienser (ca 20st)

50g smör
½g saffran (ett paket)
2½dl mjölk
25g jäst
130g kvarg t.ex Kesella
1 rågad dl strösocker
1½tsk kardemumma
en nypa salt
ca 7-8dl vetemjöl
 
1 ägg
Russin
 
Gör såhär:

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran. Häll i mjölken och värm till fingervarmt (ca 37 grader).
Smula jästen i en bunke och ha i lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig. Ha i resten av mjölkblandningen och rör sedan i kvarg, socker, kardemumma och salt. Ha i mjöl en del i taget tills degen är smidig och släpper kanterna på bunken. Låt jäsa ca 30min under bakduk.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord, dela i 20 mindre bitar, rulla ut varje bit till en smal rulle som du sedan snurrar ihop till valfri form. Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt. Låt jäsa ytterligare 30-40 min. Sätt ugnen på 225grader (200 med varmluftsugn). Pensla bullarna med ett uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 6-8min (7 minuter blev bra för mig, körde på varmluft)
Ta ut och låt svalna under bakduk.
 
Dessa blev väldigt saftiga och goda, kommer ta slut hur fort som helst! Får försöka hålla fingrarna i styr hmm..
Blir bra till adventsmyset imorgon!
Ha en fortsatt bra lördag mina vänner ♥

Lussekatter

0 Läs mer >>
Då var det dags för mig att testa någonting mer då som jag kan bedöma och lägga ut på bloggen!
Ni har väl inte missat att Lindt har kommit ut med en ny "kollektion" med choklader?
Massa roliga smaker som låter himla gott! Inte blivit av förän nu att jag har testat.
De finns i olika storlekar också, detta var en liten på 39 gram, lagom stor på en tisdag som denna.
Denhär var då med smak av Caramel Brownie.
Ett tydligt lager med caramel överst som man ser, och under så är det då brownie.
Brownien smakade inte jätte mycket men gav en trevlig smak av brownie under caramellen. Tillsammans blev det en himla god blandning! Den är också överdragen med mjölkchoklad då får jag tillägga, så det kan ju inte bli annat än mumsigt! :) 
 
Rekomenderar starkt!
4 av 5 får den av mig, yay för Lindt!
 

Lindt - Hello my name...