Matbloggstoppen
1 Läs mer >>
Ett litet franskt bakverk, en litet petit choux.
Eller några stycken för att vara ärlig
Det blev att baka det idag iallafall!
Jag fyllde med vispad grädde och hallonsylt!
 
Ingredienser: (ca 12stora)

2dl vatten
2dl mjöl
75g smör
3 ägg
 
valfri fyllning, t.ex vispad grädde & sylt.
 
Gör såhär:
 

Sätt ugnen på 200 grader. gärna varmluftsugn. Ha vatten och smör i en kastrull. Koka upp och vispa ner mjölet lite i taget, vispa ganska kraftigt. Jag använde elvisp. Ta kastrullen från plattan och ha i ett ägg i taget under kraftig vispning. Spritsa ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
Tänk på att inte öppna ugnsluckan innan dom är klara, då säckar dom ihop!
Ta ut och låt kallna på galler. Skär eller klipp upp dom och fyll med valfri fyllning.
 
Rätt gott faktiskt, inte så svårt som vissa får det att framstå. Det svåra är att veta när det är klart i ugnen, tar man ut för tidigt sackar dom ihop.
Övning ger färdighet antar jag!
 

Petit choux

0 Läs mer >>
Igår gjorde jag en himla god kycklinggryta, den verkade vara uppskattad av familjen!
Så tänkte dela med mig av receptet nu :)
 
Ingredienser: (ca 5portioner)

ca 400-500g kyckling
2½dl matlagningsgrädde
2msk dijonsenap
svartpeppar
salt
vitpeppar
timjan
franska örter
1 hönsbuljongtärning
3 vitlöksklyftor
1 burk skivade champinjoner
 
Gör såhär:

Skär kycklingen i mindre bitar, häll av vattnet från champinjonerna.
Stek i smör eller olja, krydda med salt och peppar.
Häll på matlagningsgrädde och ha i alla ingredienser i stekpannan.
Smaka av med kryddorna tills ni tycker det är bra kryddat!
Låt koka i ca 5 minuter.
Ha eventuellt i ljus redning om du vill ha tjockare sås!
Servera med till exempel klyftpotatis eller om du vill ha det enklare så varför inte pasta?
Helt upp till dig!
 
Himla god fredagsmiddag, dessutom var det väldigt snabbt och enkelt att göra, kan inte bli mycket bättre!
 

Fransk kycklinggryta ...

6 Läs mer >>
chokladmousse är något av det godaste som finns enligt mig, därför blev jag himla glad att detta funkade!
Lyckades göra en nyttigare chokladmousse med nästan inga kalorier alls!
Det är ju inte helt nyttigt, men betydligt nyttigare än vanlig :)
Perfekt på en fredag när man vill ha något gott men ändå vara nyttig, blev helt exhalterad när jag smakade och insåg att det smakade chokladpudding!
 
Ingredienser:

1 äggvita
4tsk florsocker
½msk kakao
 
Gör såhär:

Vispa äggvitan till ett hårt skum, ta i florsockret och vispa en stund till. Ta sist i kakaon och vispa tills det har blandats ordentligt. Häll upp i en skål och ställ i kylen en stund så det blir kallt, sen är det bara att äta!
 
Kan säga att det inte är sista gången jag gör det här iallafall!
Ha en fortsatt bra fredag mina vänner ♥
 

Nyttigare chokladmous...

2 Läs mer >>
Cheesecake är min favorit dessert.
Trots det så har jag bara gjort riktig cheesecake ca 2 gånger innan, och det var dessutom jätte längesen!
Så det var dax att göra det idag igen. Åh så gott det är ♥
Jättegott att ha citron i för att bryta av det söta lite
 
Ingredienser:
 
ca 30 pepparkakor
100g smör
800g färskost t.ex philadelphia
½dl strösocker
1msk vaniljsocker
3 ägg
1msk vetemjöl
skalet av 1 citron
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, mixa kakorna. Blanda ner smöret i kaksmulorna så det blir en massa. Häll den i en form med löstagbar botten och platta ut till en botten, och ta upp på kanterna lite om du vill ha det så!
Grädda i ugnen i ca 11 min.
Blanda ost, strösocker, vaniljsocker och mjöl. vispa i ett ägg i taget så det hinner blanda sig riktigt emellan.
Riv sedan citronskalet och ha i smeten, rör om ordentligt.
Häll i formen och ställ in längst ner i ugnen och låt den vara inne 35-40min.
Ta ut och låt svalna, ställ den sedan kallt innan servering.
 

Cheesecake

1 Läs mer >>
Ännu mer med pepparkakssmak!
Idag blev det Pepparkakssnittar, och dom blev huur goda som helst kan jag lova!
Rekomenderar starkt om ni gillar pepparkakor. Himla lätt att göra också.
Är precis som kolasnittar (Det har jag dock aldrig bakat förut så detta var första gången) men med pepparkakssmak.
 
Ingredienser: (ca 30st beroende på hur breda du skär dom)

100g rumsvarmt smör
1½dl strösocker
2msk ljus sirap
2dl mjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
1msk pepparkakskryddor
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader
Vispa med en elvisp ihop smör och socker. Ha sedan i resten av ingredienserna och vispa ihop till en deg
Rulla till 2 rullar som får plats på en blåt med bakplåtspapper (På långsidorna)
Platta till lätt med en gaffel tills dem blir ca 1cm tjocka
Ställ in mitt i ugnen i ca 14min
Ta ut och låt svalna nån minut - men inte svalna helt - och skär sedan sneda snittar.
Låt svalna och sen är det bara att äta!
 
Det kommer säkerligen bli en himla massa julrecept nu på bloggen framöver då det är både min och min systers favorithögtid! Jag älskar att baka julgodis och hon älskar att äta haha så det kommer nog bli endel
Ha en fortsatt bra Torsdag ♥
 

Pepparkakssnittar

4 Läs mer >>
Lite tidig julfeeling såhär i oktober?
Ja iallafall hemma hos oss!
Så idag blev det att göra pepparkaks cakepops.
Super enkelt och snabbt!
 
Har inget riktigt recept då jag bara körde på känn!
Men ni gör såhär att ni mixar pepparkakor så det blir smulor (Jag hade väl 200-300gram tror jag)
Sen tar ni i 2-3 matskedar philadelphiaost och mixar igen, det ska bli som en deg så ni får se efter och ta i mer av någonting om det behövs!
Ta upp och rulla små bollar av degen och sätt på en klubbpinne eller nån annan pinne. Eller så kan ni bara göra kulor!
ställ in i frysen en kort stund, till exempel medans du smälter lite choklad över vattenbad.
Ta ut dom och doppa i chokladen, ställ kallt.
 
Det var allt!
Simpelt, gott och väldigt få ingredienser!
 
 

Pepparkaks cakepops

0 Läs mer >>
Helt vanliga frallor.
Inget konstigt
(Förutom kanske solrosfröna uppepå, men det är ju inte så konstigt egentligen)
Det är ren lycka när man ser hur degen har jäst.
Degar är så mysiga att jobba med, så bröd är ju underbart!
 
Ingredienser (ca 18st)

50 gram jäst

6 dl ljummet vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
9- 12 dl vetemjöl (Du kan byta ut lite av mjölet mot fullkorn)


Garnering : Vatten , lite flingsalt och solrosfrön

 

Gör såhär:


Smula jästen i en bunke, häll på lite av vattnet och rör så jästen löser sig, häll sedan på resten av vattnet.
Ha i salt och olivolja och tällsätt mjölet lite i taget tills degen släpper kanterna på bunken. Låt jäsa under bakduk i ca en timma.

Ta upp på mjölat bakbord, knåda den så lite som möjligt.
Dela den i mindre bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper, bullarna får gärna vara lite klibbiga, hellre det än för torra.
Låt jäsa ytterligare 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader, pensla bullarna med vatten och strö på solrosfrön och ev. lite flingsalt.
grädda mitt i ugnen 10 minuter, ta ut och låt svalna på galler under bakduk.

Har nog aldrig gjort frallor som har kännts så luftiga och lätta!
Hoppas nu bara att dom är lika goda som jag tror och att min familj uppskattar dem.
Ha en bra lördag allihopa! ♥

 

Frallor

1 Läs mer >>
Idag ville jag satsa på någon nyttig efterrätt.
Har sett lite på internet om att göra äpplepaj innuti ett äpple, värt ett försök eller hur?
Det var huur gott som helst!
Rekomenderar starkt.
 
Ingredienser (1 portion)

1 stort äpple (Jag använde svenskt äpple)
1msk russin
1msk flagad mandel
Kanel
Honung
ev. glass till servering.
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175grader. Skär av toppen på äpplet, gröp ur kärnhuset.
Gröp sedan försiktigt ur fruktköttet.
Skär det i mindre bitar, blanda med russin, mandel och kanel efter smak. Lägg tillbaka det i äpplet och ringla över lite honung. Ställ i en liten ugnsfast form eller på en plåt.
Ställ in mitt i ugnen i ca 15 min.
Tag ut och ät med en kula glass eller grädde, eller bara som den är.
 
Nyttigt, snabbt och hur gott som helst!
Inget socker - ändå sött
Smakar precis som äppelpaj, fast man slipper alla kalorier från pajdeg, massa socker osv.
Visst, glassen är väl inte nyttig men det är såpass lite så det räknas inte!
(Och föresten vem bryr sig?)
Glass är gott! Fredag är njutardag.
Så njut nu ordentligt mina vänner!
 

Äpplepaj - i ett äppl...

0 Läs mer >>
Här är ett jättesmarrigt recept jag hittade!
Jag fick vara ansvarig för att bestämma maten denna veckan, vi behöver laga lite billigare mat och det behöver gå relativt snabbt. Så jag fick planera! (Jag är grym på det) och detta blev fredagsmaten:
Rosmarinkotletter med klyftpotatis och honungs- och currykräm.
 
Ingredienser (4portioner)

4 kotletter
Salt
Peppar
Rosmarin

ca 1kg potatis
salt
olja
 
250g lätt kvarg
2tsk flytande honung
1tsk röd currypasta
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta potatisen och skär i klyftor. Lägg i en form som du haft olja i. Salta och ställ in i ugnen i ca 25-30min. Blanda runt då & då.
Gnid in kotletterna med kryddorna och stek i smör ca 4min på varje sida.
Till krämen blandar du bara kvargen med honungen och currypastan.
Servera gärna med en grönsallad.
 
Himla simpelt att göra eller hur?
Kanske inte jätte snabbt, men det är ju trots allt fredag.
Nyttigt är det ju också, så det är ju en bra bonus.
Ha en bra fredag kära läsare!
 

Rosmarinkotletter med...

0 Läs mer >>
De klassiska kakorna, chocolate chip cookies
kommer från USA, skapades av misstag 1930 då en dam vid namn Ruth Wakefield fick slut på vanlig choklad i sin restaurang och blandade i blockchoklad i kakorna i hopp om att de skulle smälta ut i smeten.
Hon sålde receptet till Nestlé i utbyte mot livstids förbrukning av choklad (Hur bra låter inte det?!)
Ja där var lite bakgrundsfakta om kakorna.
De finns i många olika varianter och är himla gott!
Min syster bad mig baka chocolate chip cookies som hon kunde ha med till skolan och sälja för att tjäna pengar till en klassresa.
Så jag fick vara en säll storasyster och göra det! (+ att jag gärna bakar!)
 
Ingredienser (ca 18st)

100g smör
1dl strösocker
½dl rörsocker
1 ägg
2dl vetemjöl
½tsk bikarbonat
½tsk salt
½tsk vaniljsocker
100g blockchoklad (Valfri, jag använde ljus choklad)
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 200grader. Smält smöret långsamt i en kastrull, ta det från plattan och låt svalna.
Blanda smöret, socker, farinsocker och ägg. I en annan bunke blandar du vaniljsocker, bikarbonat, salt och mjöl. Hacka chokladen grovt.
Vänd ner mjölblandningen och chokladen i smeten. Klicka ut med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 10 min eller tills kanterna börjar bli lite bruna.
Ta ut och låt svalna på plåten.
 
Så simpelt - Så gott!
God bless Ruth Wakefield typ!

Chocolate chip cookie...

2 Läs mer >>
Idag blev det att baka sockerkringlor!
Det var inte det vackraste jag gjort men gott blev det iallafall!
Och det är ju trots allt smaken som räknas.
Jag gjorde dock dubbel sats, så det blev jättemånga :D
 
Ingredienser (ca 20st)
 
100g smör
6½dl vetemjöl
½dl strösocker
1krm salt
1krm hjortronsalt
1 ägg
25g (½ paket) jäst för söta degar
2dl mjölk
 
Garnering

½ dl strösocker
25g smör
 
Gör såhär:

Skriva smöret i tunna skivor och lägg i en bunke. Häll i 6dl av vetemjölet, sockret, salt, hjortronsalt och ägg.
Smula i jästen. Värm mjölken till fingervarmt, alltså ca 37 grader. Hellre för kallt än för varmt!
häll mjölken över allting och arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. mer mjöl om det behövs.
Låt jäsa under bakduk 30 min.
Sätt ugnen på 250grader
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den lätt.
Dela i 20 bitar och rulla ut varje bite till en lång typ korv, lägg ihop till kringelform.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i ytterligare 30 min.
Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter eller tills de fått en fin brun färg.
Ta ut och låt svalna på galler under bakduk.
 
När de ska serveras så fixar du garneringen! Då smälter du smöret.
Penslar det på kringlorna och sedan doppar du dem i strösocker.
 
 
Dessa smakar ungefär som såna där sockermunkar man kan köpa i affären!
Farligt gott, hmm
Enjoy!

Sockerkringlor

1 Läs mer >>
Igår behövde det bakas bröd, men efterssom jag bakade massa bullar så hann jag inte riktigt.
Så hitta ett recept på en deg som får jäsa under natten så kör man in dom i ugnen på morgonen!
Då får min familj dessutom nybakat till frukost, lyx!
 
 
Ingredienser (ca 12st)

½paket jäst
4dl kallt vatten
1msk smör- & rapsolja
1½tsk salt
100g riven ost
9dl siktat dinkelmjöl
 
Gör såhär:

Lös upp jästen med vattnet. häll i smör, hälften av osten, salt och mjöl. Rör till en lös smet. Täck med plastfolie och ställ kallt under natten.
På morgonen, sätt ugnen på 250 grader. Klicka ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Strö över resterande ost och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.
Ta ut och låt svalna på galler

Simpelt eller hur? Perfekt när man inte hinner baka på kvällen innan, då är det bara att snabbt slänga ihop en deg och ställa i kylen :)
 

Nattjästa frukostbull...

1 Läs mer >>
Ja imorgon är det ju 4:e oktober, alltså kanelbullens dag!

Äntligen är dagen här, då man har en vettig anledning att äta massa bullar.
Jag erbjöd mig att baka bullar att ta med till min klass imorgon så vi får lite fredagsfika
Jag är ju så snäll!
Här är ett recept på helt vanliga kanelbullar, jätte luftiga och goda!
Själv tycker jag mer om att göra "Knutar" än att bara skära rullar. Blir inte riktig samma feeling
Ingredienser (ca 45st)

50g jäst för söta degar
150g smör
5dl mjölk
1dl socker
2krm salt
3tsk malen kardemumma
11-13dl vetemjöl
 
Fyllningen:
100g smör
1dl socker
1msk kanel
 
Topping:
1 ägg
pärlsocker
 
Gör såhär:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, blanda i mjölken och värm/låt svalna tills det blir ca 37grader.
Rör ner lite i jästen tills det löst upp sig, ta sedan i resten.
Ta i socker, salt och kardemumma. 
Arbeta in mjöl i degen tills degen är smidig och släpper från kanterna. (Ta inte för mycket mjöl för guds skull)
Låt jäsa under bakduk i 30-40min.
Ta ut degen på mjölat bakbord, knåda degen lite. Dela den på 2.
Börja med ena biten, kavla ut till ca 20x50cm.
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Bre på hälften på halva degplattan.
Vik dubbelt / rulla och gör bullarna hur ni känner för det!
Lägg på plåt med bakplåtspapper, låt jäsa igen under bakduk ca 30min.
Gör nu samma med resten av degen såklart.
Sätt ugnen på 225grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen ca 8-10min.
Kan även göras i varmluftsugn, då i ca 10-12 min på 200grader.
Tag ut och låt svalna på galler under bakduk!
 
Fyllningar och toppingar går ju att variera hur man vill.
Man kan ju till exempel ha vaniljfyllning, man kan toppa med flagad mandel osvosv.
Prova er fram!
 

Kanelbullar

0 Läs mer >>
Bröd går åt snabbt som tusan här hemma..
Mamma och pappa äter till frukost, dessutom tar pappa med som fika till jobbet.
Så nu fick jag baka lite mer bröd!
(Det är ju dessutom mycket billigare att baka själv än att köpa)

Hittade ett recept på Irländska bullar, ett recept utan matfett där man istället har en redning med potatismjöl som gör bullarna saftiga. Gud så gott det blev kan jag lova!
 
Ingredienser (ca 15st)

4dl vatten
2msk potatismjöl
50g jäst
1dl vatten
1tsk salt
1-1½liter vetemjöl
 
Gör såhär:
 
Koka upp 4dl vatten med potatismjölet, låt svalna till 37grader.
Smula jäst i en bunke, blanda med 1dl fingervarmt vatten tills det löst upp sig.
Ha i potatismjölredningen och blanda.
Tillsätt salt och ca 8dl mjöl. Degen ska vara rätt lös!
Låt jäsa under bakduk 30min.
ta ut degen på mjölatbakbord. Knåda så bra det går, kommer vara jobbigt efterssom degen är - och skall vara - rätt lös.
Ta ut 15 jämnstora bitar, vänd i potatismjöl och lägg på en plåt med mjölade sidan uppåt.
Låt jäsa med bakplåtspapper över sig i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225grader, grädda mitt i ugnen i 15 min.
Ta ut och låt svalna på galler utan bakduk.
 
Lite krångligt att göra pga den kletiga degen men det är ett väldigt billigt och himla gott bröd så det var värt det helt klart! :)
 

Irländska Bullar