Matbloggstoppen

Äppelpaj med hemmagjord glass

En jättegod äppelpaj med mandelmassa i. Glassen passar perfekt till och är superlätt att göra! Behövs ingen glassmaskin och man kan variera i oändligheten, jag valde dock att göra vanlig vanilj.
 
Äppelpajen

Ingredienser pajskal:

3 dl vetemjöl
150 g kylskåpskallt smör i små bitar
1 kylskåpskallt ägg
 
Ingredienser fyllning:

5-6 äpplen
1 msk citronjuice
3 msk råsocker
100 g riven mandelmassa
1 äggula till pensling
2 msk smält smör
 
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 225grader. Ha mjöl och smör i en matberedare och kör tills det gått ihop lite, tillsätt sedan ägget och kör tills det bildat en deg. Lägg i plast och låt vila i kylen i ca 15 min.
Skölj, torka och skär äpplena i tunna skivor. Blanda i en bunke tillsammans med citronjuice och 2msk råsocker.
Kavla ut degen på mjölat bakbord, till en ca 3mm tjock rund kaka som blir ca 30cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Nagga den med en gaffel och fördela mandelmassan i mitten men spara ca 6cm runtom.
Lägg på äpplena på mandelmassan och vik in degen lite över äpplena som på bilden ovan. Pensla med äggula, strö över det sista råsockret och ringla det smälta smöret över äpplena. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min, ta ut och låt svalna.
 
 
Glassen
 
Ingredienser:

5dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
+ eventuell smaksättning eller godis. (Jag använde en vaniljstång)
 
Gör såhär:

Vispa grädden tills den inte är alltför hårdvispad. Rör försiktigt ner den kondenserade mjölken i grädden och sedan om man vill ha nån godis eller liknande i. Häll i en passande form och låt stå i frysen några timmar tills det är helt kallt!
 

Kommentera här: