Matbloggstoppen
0 Läs mer >>
Fick finbesök idag till lunch så då får man ju passa på och göra något lite extra att bjuda på.
Jag gillar medelhavsmat så det blev grekiska biffar med tzatziki och klyftpotatis.
Men inte vilken klyftpotatis som helst, utan gjord på sötpotatis!
Så himla gott blir det, som man hör på namnet så är den sötare än vanlig potatis.
 
Ingredienser (ca 3-4 portioner)
 
Biffarna
450g färs av valfritt slag, jag hade fläskfärs
1 ägg
Fetaost
2msk ströbröd
3msk mjölk
Flingsalt
Oregano
2vitlöksklyftor

Tzatziki
3dl matlagningsyogurt
½gurka
2 vitlöksklyftor
Lite flingsalt

Klyftpotatis
2 stora sötpotatisar
Olivolja
Flingsalt

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skör sötpotatisen, blanda runt med olivolja och lägg i en bakplåtsklädd långpanna. Strö över flingsalt. Ställ in i ugnen när den är varm, detta ska stå inne ca 20-30minuter. Vänd dom då & då! Du får även känna efter när de börjar bli mjuka.
Blanda ströbröd med mjölk i en skål.
I en bunke, blanda alla ingredienserna till biffarna. Smula i fetaost efter smak och pressa vitlöken. (Inte smart att ha i hela klyftor med vitlök precis)
Blanda i ströbrödet som har blivit rätt hårt med mjölken.
Forma till biffar och stek i olja, några minuter på varje sida ni får se när det är klart!
Stek dock inte för länge då blir det torrt.
Tzatzikin är superlätt, riv en halv gurka på rivjärn och blanda med yogurten, ha sedan i pressad vitlök och lite flingsalt. Rör om och smaka av ifall ni saknar nåt!
Sen så är det bara att hugga in på alltihop.
Supergott ♥
 

Grekiska biffar me...

1 Läs mer >>
The pie.
Pajen som är så söt.
Så söt att man får diabetes vid första tuggan (Inte bokstavligt talat förstås)
Himla god är den, men man kan inte äta mycket av den innan ens sockerbegär är mättat
(Fast det är ju en lögn av mig, jag kan äta massor... mums ♥ )
Det är 2 lager i pajen, en med mörk chokladkola och en med ljus chokladkola.
Pajen i mina drömmar är denna Chokladpaj med kola.
Smakar lite fudge / julgodis eller liknande.
Ingen ugn behövs för detta recept!

(
Klicka för större bilder)

Ingredienser:
 
Botten:
200g chokladkakor, t.ex maryland cookies
75g smör

Mörk Chokladkola:
1½dl vispgrädde
1½dl strösocker
1dl mörk sirap
2msk kakao
50g smör
½tsk ättiksprit

Vit chokladkola:
1½dl vispgrädde
1½dl strösocker
1dl ljus sirap
100g vit choklad
50g smör
½tsk ättiksprit

Gör såhär:
Smält smöret och mixa det tillsammans med kakorna.
Tryck ut i en form med löstagbar botten cirka 24cm i diameter. Ställ i kylen.
Till den mörka chokladkolan:
Blanda alla ingredienser förutom smör och ättiksprit i en kastrull.
Koka upp och låt koka ca 10 minuter eller till det klarar "Kulprovet" vilket är att du har en skål med iskallt vatten och så droppar du i lite av smeten, går det att direkt forma till en kula i vattnet så är det klart! (Finns bild längre upp på hur det kan se ut)
Koka inte för länge bara för då blir det som hård knäck!
Ta av plattan och blanda i smör och ättiksprit tills smöret smält helt.
Häll i formen och ställ in igen i kylen.
Vit chokladkola:
Gör exakt samma som med den mörka kolan fast spara chokladen till sist!
När den smeten klarat kulprovet så tar du i vit choklad, smör och ättiksprit, rör tills allt är smält.
häll direkt i formen, den mörka kolan får gärna ha stelnat till endel innan.
Så låter du det stå i kylen tills allt har stelnat! (Vilket inte är jättelänge, ca 1 timma eller nåt?)

Enkelt va?
Ett gott tips! Ät tillsammans med vaniljglass och en kopp kaffe.
Mums! ♥
 

Chokladpaj med kola

0 Läs mer >>
Ni har väl inte missat trenden med att äta och speciellt göra egen granola?
Det är lätt att göra, det är gott och som en extra bonus - Det är nyttigt!
Så idag blev det att kolla vad jag hade i skafferiet och slänga ihop en granola.
Charmen är ju lite att man behöver inte följa nåt recept utan man tar vad man vill ha i - i den mängden man vill ha!
Men jag ska ge ett exempel på hur man kan göra, då anger jag så som jag gjorde det.
 
Ingredienser:

3dl havregryn
1dl hasselnötter
1dl pumpafrön
3/4dl solrosfrön
½dl mandelspån
1msk linfrö
1dl valnötter
 
Honung
Solrosolja
 
Tranbär
Kokos
Mörka Chokladknappar
 
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en långpanna med bakplåtspapper. Häll i havregrynen
Hacka nötterna och strö över. Häll över pumpafrän, solrosfrön, mandelspån och linfrö.
Ringla över solrosolja och honung - Snåla inte med honungen!
Rör om och ringla över lite till med honung.
Ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 min, rör om var femte minut ellet något sånt.
Det är klart när det börjar bli lite brunt, men akta så det inte bränner!
Ta ut och blanda i Tranbär & Kokos om ni känner för det, eller kanske russin & torkad aprikos?
Helt upp till er!
Sen kan ni också när det har kallnat blanda i mörka chokladknappar om ni vill lyxa till det.
 
Exprimentera med olika saker att ha i.
Har ni några tips på vad man kan ha i granola?
Vad är eran favorit?
Lämna gärna en kommentar!
 

Granola

0 Läs mer >>
Idag blev det lite Italienskt i mitt kök!
Jag gillar verkligen att baka bröd, trots det har jag aldrig riktigt lyckats..
Men skam den som ger sig eller hur?
Så idag provade jag på att göra Foccacia för första gången som är ett italienskt bröd med olika saker "Nertryckt" i sig, så himla gott blev det!
Min familj älskade det, försvinnande gott var det må jag säga
 
 
Ingredienser:
 
1 paket jäst (50g)
6dl mjölk
1½tsk salt
½dl olivolja + mer att ha i formen och att pensla brödet med
4dl durumvetemjöl
1liter vetemjöl
 
Tips på toppingar:
Fetaost
Svarta Oliver
Soltorkade tomater
Flingsalt
Rosmarin
(Jag hade alla nämnda)
 
Gör såhär:

Värm mjölken i en kastrull tills det är 37grader (Fingervarmt)
Smula jästen i en bunke, häll i lite av mjölken och blanda så jästen löser upp sig. Ta i resten av mjölken.
Blanda i salt, olivolja och nästan allt mjöl. Ett tips är att inte ta exakt så mycket mjöl som står utan ta lite i taget och känna er fram så det inte blir för mycket, då blir brödet bara torrt och smuligt!
Låt jäsa under bakduk i 40 min.
Ta fram en långpanna och pensla med mycket olivolja.
Häll över degen i långpannan och tryck ut den så den täcker hela pannan.
Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader
Skär fetaost, oliver & soltorkade tomater och strö ovanpå brödet, tryck ner en aning.
Strö över flingsalt och rosmarin och pensla lätt med olivolja.
Låt jäsa 10 minuter, ställ sedan in i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills det får en fin brun färg.
Ta ut och låt svalna, tag sedan en rejäl bit och njut!
Finns inte mycket som är bättre än nybakt bröd!
 

Focaccia

0 Läs mer >>
Känns som att jag bakar väldigt mycket nu, men har världens sug att baka hela tiden
Min syster länkade några recept som hon ville att jag skulle baka nån gång, och ett av recepten hade vi saker till så varför inte baka det direkt?
Det var kakor med vit choklad och tranbär, hur goda som helst!
 
Ingredienser:
(ca 40 kakor)

175g rumsvarmt smör
3dl brun farin
½dl socker
1tsk bittermandel arom
lite mindre än en tesked bakpulver
1msk vaniljsocker
1krm bikarbonat
En nypa salt
1 ägg
5 1/3dl vetemjöl
150g vita chokladknappar (1 påse)
2½dl torkade tranbär
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop smöret med brun farin och sockret tills det är väl blandat.
Ha i bittermandel arom, bakpulver, bikarbonat, ägg, vaniljsocker och salt. Vispa ihop till en jämn massa.
Ta i mjölet lite i taget och vispa tills allt är blandat.
Vänd i choklad och tranbär, rulla till små bollar och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Platta till dom en aning och grädda i mitten av ugnen ca 12 minuter.
(Dom ska vara mjuka när man tar ut dom, de blir hårdare när de får svalna)
Ta ut och låt svalna!
 

White chocolate cr...

0 Läs mer >>
Hittade ett recept på internet som verkade så himla gott så jag var tvungen att prova!
Daim är ju så himla gott också.
Kakan smakade fudge aktigt och var syndigt god!
Men väldigt mastig & mättande så rekomenderar att inte ta alltför stor bit till att börja med.
Ingredienser:

200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt
1 st dubbel Daim

Daimgrädden:

2½dl vispgrädde
1msk florsocker
1½msk kakao
1 Dubbel daim.

Gör såhär:

Sätt ugnen på 200 grader. smält smör och choklad på låg värme i en kastrull och låt svalna.
Vispa ihop ägg och socker för hand, rör ner chokladsmeten.
Blanda i vetemjöl och salt tills det blir en jämn smet, hacka daimen och ha i.
Häll i en smord form med löstagbar botten (ca 20-25cm i diameter) och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Ta ut den och låt stå i frys en timma eller i kylen en lite längre stund, exempelvis över natten.

Vispa grädden tillsammans med florsocker och kakao. Hacka daimen och så får ni välja själva om ni vill ha daimen ovanpå sen eller ha den i grädden, jag hadde det direkt i grädden.
Bred på grädden på den kalla kakan och nu var det klart!

 

Daim Kladdkaka

0 Läs mer >>
Mina "Berömda" kakor blev det att baka idag med Jonas 
Dom kallas även "Koblaffor" för att det är precis så det ser ut.
Det är kladdiga kakor med massvis med choklad i
mmm så himla goda! Det är nog det receptet jag har gjort flest gånger kan jag säga

Ingredienser:
(orginalreceptet säger att det blir ca 24 stycken men jag får det till typ 10)


75g smör
500g choklad
2dl vetemjöl
½tsk bakpulver
1msk vaniljsocker
1krm salt
2ägg
1 3/4 råsocker / rörsocker

Gör såhär:
Smält smöret och 200gram av chokladen i mikron eller i en kastrull på riktigt svag värme. Hacka resten av chokladen grovt och spara till sist, den ska vändas ner i bitar.
Mät upp och blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
Vispa äggen fluffigt tillsammans med råsockret. Vänd ner den smälta choklad- och smörblandningen och vispa ner mjölblandningen. Vänd ner den grovt hackade chokladen.
Klicka ut smeten med jämna mellanrum på bakplåtspappersklädda plåtar, tänk på att de flyter ut endel i ugnen sen. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i 200grader i ca 7min. Kakorna ska ha stelnat till men fortfarande vara lite kladdiga i mitten. Låt svalna lite och njut sedan gärna tillsammans med ett stort glas mjölk!

 

Kladdiga cookies

0 Läs mer >>
Ni som följde Hela Sverige Bakar 2012 lika ivrigt som mig kanske minns Emelie's cupcakes med kolasås och fudge-bitar på?
Om inte så får ni se nu, kände mig tvungen att prova & Jisses vad goda!
 
 
 
Ingredienser för ca 12 cupcakes
 
Muffins:
3ägg
2½dl socker
1tsk vaniljsocker
100g smör
½dl mjölk
3½dl vetemjöl
2tsk bakpulver
en gnutta salt
 
Frosting:
3dl vanilj marshmallowfluff (finns ofta på t.ex ica)
3dl philadelphiaost eller annan färskost
 
Fudgesås:
2½dl grädde
3msk socker
1dl sirap
 
Topping:
Fudge
 
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175ºC. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda ner i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna i en separat skål och sikta ner i smeten, vänd / blanda försiktigt!
Häll i formarna, men inte ända upp!
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ta ut ur ugnen och låt svalna.
 
Blanda ingredienserna till fudgesåsen i en kastrull och låt koka utan lock i ca 10 minuter, låt svalna.
 
Blanda ingredienserna till frostingen (Väldigt simpelt, yay)
Och spritsa på muffinsarna.
 
Häll på fudgesåsen och toppa med några fudge skärda i mindre bitar (Kan bli lite stort med en hel fudge ruta på)

Hoppas ni tycker det är lika gott som jag tyckte att det var! :)
 

Kola Cupcakes

1 Läs mer >>
Åååh nutella
Denna syndiga kräm sänd från himlen.
Vem gillar inte nutella liksom?
Jag älskar det iallafall, så blev helt till mig när jag hittade detta receptet på en app jag hade laddat ner.
Kände mig tvungen att prova, så bakade detta med hjälp av mina 2 små kusiner då 6&3 år gamla.

Ingredienser:

2½dl Nutella
1.25dl vetemjöl
en gnutta salt
2 Ägg
1.25dl brun farin
1tsk vaniljsocker
7msk smält smör
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 175ºC.
Smörj eller klä en form med bakplåtspapper, ca 20cm bred.
Blanda mjöl & salt och ställ undan sålänge.
Vispa ihop nutella, ägg, farinsocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Blanda i smör och mjöl om vartannat samtidigt som du blandar, blir smeten för torr så kan man ha i lite mer smör. Häll ner i formen och grädda i ca 30-40 minuter tills du kan stoppa i en kniv och den är nästan helt ren (Det kan vara lite smulor/klet på den, det beror ju på hur kladdigt du vill ha det)
Låt det svalna och skär upp i rutor och ta några stycken, strunta i allt vad kalorier och LCHF heter! ;)
 

Nutella Brownies

0 Läs mer >>
Här är ett enkelt recept på nåt sjuuukt gott!!
(Om man gillar oreo vill säga)
Det är en no-bake cheesecake, alltså behövs ingen ugn - Bara kylskåp!

 
Ingredienser:

Botten:
3 3/4dl krossade digistive kex
ca 4msk brun farin
7msk smält smör

Cheesecaken:
5dl vispgrädde
500g philadelphiaost eller annan färskost
1½dl strösocker
½tsk salt
1msk citronsaft
2tsk vaniljsocker
2½dl krossade oreokex

Gör såhär:
 
För botten, mixa ihop alla ingredienser och tryck ut i en form med löstagbar kant. Diameter spelar ingen roll, det beror mest på hur hög / låg ni vill ha cheesecaken.
Vispa vispgrädden mellanhårt och ställ undan sålänge.
Vispa färskost, citronjuice, vaniljsocker, socker och salt till en jämn smet.
Blanda ner i vispgrädden.
Vänd försiktigt ner krossade oreos i smeten och häll i formen.
Låt stå i kyl i ca 6 timmar eller över natten.
Ta ut och dekorera med t.ex halva oreo kakor och jordgubbar!
 

Cookies and cream ...

0 Läs mer >>

Ja idag så blev det att baka igen, blev fett sugen på det!
Jag tycker det är så avslappnande att baka, som terapi typ.
Satt länge och funderade på vad jag skulle baka men tillslut hittade jag ett recept!

Chocolate Marshmallow Cookies:

 

Ingredienser;
12 marshmallows (i tredjedelar) <-- Jag använde färgade mini marshmallows!!
1 ½ dl kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
115 g smör, rumstempererat
1 dl farinsocker
2 dl strösocker + ½ dl att rulla kakorna i
2 ägg
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär;
1. Klipp marshmallowsen i tredjedelar och ställ in i frysen medan du förbereder kakdegen.
2. Sätt på ugnen på 200 grader.
3. Blanda smör, farinsocker och socker till en jämn massa.
4. Tillsätt ägg och vaniljsocker. Blanda väl.
5. Blanda i vetemjöl, bikarbonat, salt och kakao lite åt gången.
6. Rulla en liten boll runt om varje marshmallow bit. Detta kan bli väldigt kladdigt, men det brukar hjälpa att tvätta av händerna emellan åt och att rulla degen till en boll först och sen trycka in marshmallow-biten.
7. Rulla varje boll i stösocker och grädda sedan i ugnen i 4-5 minuter.

Himla goda var dom också!
Godast när dom kommer nästan direkt från ugnen och fortfarande är varma, mmm mums ♥

 

Chocolate marshmal...

0 Läs mer >>

Idag så bestämde jag mig för att baka nyttiga kanelbullar!
Hade hittat ett recept på bullar med lågt GI, utan smör och utan vitt socker.
Perfekt!

Näringsinnehåll ca /bulle:
Kcal: 150
Protein: 14,5g
Kolhydrater: 24g
Fett: 6g

Ingredienser:
50g jäst
2½dl mjölk
100g kvarg (Jag använde ica basic med 0,3% fett)
½dl flytande honung
1dl ljus sirap
1tsk kardemumma
1tsk salt
1msk psylliumfrö
7-10dl dinkelmjöl

Fyllning:
150g kvarg
3msk kanel
2msk vaniljsocker

1uppvispat ägg
hackad mandel


Gör såhär:
Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till ca 37grader och blanda ner kvarg. Rör ner i jästen tills jästen har löst upp sig. Tillsätt honung, sirap, kardemumma och salt. Rör om. Häll i psylliumfrö och mjöl lite i taget och arbeta degen tills den släpper kanterna.
Låt jäsa under bakduk i ca 30minuter.
Knåda degen och kavla ut den.
Blanda ingredienserna till fyllningen och bred på.
nu kan ni antingen rulla ihop och skära bitar eller vika dubbelt och göra snurror det gör ni som ni vill!
Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar.
Låt jäsa ytterligare 30min.
Medans det jäser, sätt ugnen på 250grader.
När de jäst klart pensla med uppvispat ägg och strö hackad mandel ovanpå.
Ställ in i ugnen i ca 6-7minuter.
Ta ut och låt svalna
Ta sedan några bullar och njut! ;)

 

Kanelbullar med lå...